תיק תיעוד היסטוריוגרפי של כתובת

כתובת הווה: רח' דוד רזיאל פינת רח' מרזוק ועזר.

גוש: 7071 חלקה: 35

שם הרחוב\השכונה בעבר: רח' בוסטרוס.

בעלים\שימושים לאורך השנים:

1917-1897 – שימש כבית הממשל של השלטון העות'מני.

1948-1917 – בית הממשל של השלטון המנדטורי

2004-1948 – הריסות המבנה ניצבו במרכז כיכר השעון

לאחר 2004 – חזית המבנה שוחזרה במימון של עיריית תל אביב והחברה הממשלתית לתיירות.

מידע תכנוני

תב"ע רלוונטית: תא\במ\45\2572 יפו- כיכר השעון במתחם כיכר השעון. פרסום תוקף ברשומות: 25.5.95

הגדרת המבנה לפי תב"ע והערות נוספות: שטח המבנה מוגדר כמגרש מיוחד מרבית השטח בו התקיים המבנה עד 1948 מוגדר כאזור מותר לבנייה. חזית המבנה מוגדר כאזור בו קומת הקרקע מיועדת לשימור.

איסוף מידע

  • ארכיונים ומקורות ממסדיים
  • גנזך תיקי בניין.
  • הארכיון ההיסטורי של עיריית תל אביב-יפו.

 אנשי קשר:

אייל זיו

תאריך פגישה: 31.1.17

שיוך: אדריכל שימור של חזית מבנה הסראיה ואדריכל שימור של כיכר השעון.

תיאור הפגישה: בפגישה אייל זיו פרש את משנתו לגבי התפקיד של שימור בתהליכי תכנון עירוניים והדגים זאת באמצעות מקרה המבחן של חזית מבנה הסראיה.

מידע כללי

מבנה הסראיה החדשה נבנה בשנת 1897 כחלק מהבנייה של כיכר השעון כשער הכניסה החדש לעיר בעקבות פירוק חומות העיר. המבנה שימש כמבנה הממשל של יפו והיווה חלק מהמרכז המנהלי שנבנה בכיכר השעון וכלל משטרה\בית כלא (מבנה הקישלה) מסגד גדול (מסגד מחמודיה) ושוק גדול שהתקיים בכיכר.

המבנה תוכנן על ידי המהנדס היהודי ברוך פפרמייסטר. הוא תוכנן כמבנה מונומנטאלי בעל חזית ניאו-קלאסית. בנייתו סימלה את המאמצים של האימפריה העות'מנית לעבור תהליכי מודרניזציה ולמנוע את התמוטטותה.

בשנת 1917, לאחר כיבוש העיר על ידי הכוחות הבריטים מידי העות'מנים, התקיים טקס הכניעה של העיר והעברתה לשליטה עות'מנית למרגלות בניין זה. גם לאחר תחילת המנדט הבריטי שימש המבנה כמבנה הממשל. בנוסף, לאורך השנים היו למבנה שימושים נוספים. כך לדוגמה עד שנת 1935 פעלה עיריית יפו מתוך מבנה זה. כמו כן, פעל במבנה בית תמחוי וגן ילדים.

ב – 4.1.48 פוצצו שני חברי מחתרת הלח"י, אלישע איבזוב (שמואל) ורחמים חכמוב (ריגולטו) את המבנה באמצעות משאית תופת ממולכדת, משום שלטענתם המבנה שימש כנקודות יציאה של הפלסטינים להתקפות על שכונותיה של תל אביב. היה זה ניסיונם השלישי לפגוע במבנה לאחר ששני ניסיונות קודמים לא צלחו. המבנה נהרס לחלוטין ובעקבות זאת נהרגו 26 בני אדם.

לאחר הקמת המדינה לא נעשה שום ניסיון לשקם את המבנה. שרידים של חזית המבנה נותרו לעמוד במרכז הכיכר, מסמלים בכך את עוצמת התבוסה הפלסטינית לידי הכוחות הישראליים בכל שטח מדינת ישראל וביפו בפרט.

בשנים האחרונות בעקבות הקידום של תכניות פיתוח של כיכר השעון על מנת לקדם את החייאתה העיר והפיכת כיכר השעון למוקד תיירותי הוחלט לשחזר את חזית המבנה. כיום החזית עומדת במרכז הכיכר, מסמלת את תהליכי הפיתוח המואצים שהעיר עברה. יחד עם זאת, חזית זו גם מעלה שאלות אלו נרטיבים השימור של כיכר השעון משמר? חשוב מכך, השחזור של חזית מבנה הסראיה מעלה שאלות אלו נרטיבים הוא מסתיר ומוחק מתוך המרחב הציבורי?

מושגים מרכזיים

שימור\הרס

אותנטי\לא אותנטי

ספרים / עיתונות / מקורות כתובים אחרים

גילר, ש' ללא שנה. אגדת בית המושל. משפחות מייסדי תל אביב. הוצא ב – 26.8.18 https://tinyurl.com/y9brrhyf

ינון, י' סביב כיכר השעון: לסייר ביפו עם יד בן-צבי. ירושלים: הוצאת יד יצחק בן-צבי.