פעילות ציבורית

פעילות המעבדה למחקרי תכנון סביבה והקהילה כוללות אירועים כגון סיורים, כנסים וסדנאות אשר מאורגנים על ידי חברי המעבדה כחלק מ-'פרויקט הצדק התכנוני והסביבתי'. הבחירה בנושאים לדיון בכנסים ובסדנאות קשורה לסוגיות ונושאים אקטואליים המעסיקים חוקרים אקדמאיים, מתכננים מקצועיים, ארגוני החברה האזרחית, סטודנטים והציבור הרחב.

2018

סדנת מומחים: ארכיאולוגיה של כתובת בתכנון עירוני – המקרה של יפו וירושלים | יוני 2018

לקראת סיום פרויקט הארכיאולוגיה של כתובת נדנו תקצירי פרקים אשר יכוללו בספר המסכם את הפעילות המחקרית בכתובות השונות.

אורחים מחו״ל במעבדה לתכנון סביבה וקהילה  PECLAB:

פרופ׳ עמר ברטוב מהמחלקה להיסטוריה באוניברסיטת בראון בארה״ב התארח במעבדה לתכנון סביבה וקהילה.   לכבוד ביקורו נערכה סדנת חוקרים בהשתתפות חוקרי המעבדה וכן חוקרים אורחים כמו פרופ׳ אורן יפתחאל, פרופ׳ ארז צפדיה, פרופ׳ אבנר  .

בחלקה הראשון של הסדנא הרצה פרופ׳ ברטוב על ספרו האחרון:

Anatomy of a Genocide: The Life and Death of a Town Called Buczacz

שיצא לאור בהוצאת Simon and Schuster בארה״ב.

בחלקה השני של הסדנא הרצו חוקרי המעבדה: פרופ׳ טובי פנסטר, ד״ר רונן בן אריה, ד״ר חגית קיסר, יארה סעדי וחמי שיף על מחקריהם במסגרת פרויקט הכתובות. לאחר הרצאותיהם נערך דיון.

פרופ׳ אדריכל גיאוואני אלגרטי Givovanni Allegretti מאוניברסיטת קואימברה בפורטוגל היה אורח המעבדה לתכנון סביבה וקהילה PECLAB. הוא הרצה בפני חוקרי המעבדה ותלמידי תואר שני בתכנון עירוני בחוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם על הנושא: ׳תכנון עם אזרחים: הערך המוסף של שיתוף בתחום הדיור׳.

2017

פרס המאמר הטוב ביותר

מאמרה של פרופ׳ טובי פנסטר זכה בפרס המאמר הטוב ביותר מבין 80 מאמרים שהוצגו בכנס העולמי השני בנושא:

Peaceful Coexistance: Reimagining Ethics and Politics of Space for the Anthropocene 

הכנס התקיים בין ה- 6-9 ליוני, 2017 , בלפלנד הפינית ואורגן על ידי אוניברסיטת לפלנד בפינלנד.

המאמר שכותרתו :

Peaceful Coexistence? Ethical and Political Implications of a New Resolution to Conflictive Urban Spaces

הציג את מחקר פרויקט הכתובות הממומן על ידי הקרן הלאומית למדע שבמסגרתו נבחנת המיקרו גיאוגרפיה של הקונפליקט הישראלי – פלסטיני בערים ׳מעורבות׳ באמצעות מחקר עומק של כתובות. המאמר כלל גם נתוח השפעת העבודה בפרויקט על עמדות של סטודנטים יהודים ישראלים כלפי הקונפליקט היהודי-ערבי.

הרצאה באוניברסיטת סורבון

פרופ׳ טובי פנסטר הוזמנה להרצות באוניברסיטת סורבון בפריז ב- 31.5.17. כותרת הרצאתה :

Gender and the City: Reflections on 30 Years of Study and Research

בהרצאתה פרסה פרופ׳ פנסטר שלושים שנות מחקר בנושא מיגדר והעיר והציגה את המושגים והתובנות העיקריות שעלו ממחקריה השונים בעיקר בהתייחס לשונות המיגדרית של תפיסת המרחב בעירוני הנובעת מהבדלי התפקידים המגדריים. בהרצאתה ציינה פרופ׳ פנסטר את המושגים העיקריים שפיתחה במהלך שנות מחקריה כמו : מרחבים מגדריים מותרים ואסורים, נוחות – שייכות – ומחויבות בעיר, הזכות המגדרית לעיר ושאלות של זהויות ותכנון עירוני.

5 חוקרות מהמעבדה לתכנון סביבה וקהילה PECLAB השתתפו בכתיבת מאמרים לספר ׳תמרורות: פמיניזם ומרחב בישראל׳ בעריכת אדריכלית טולה עמיר

הספר יצא לאור בהוצאת חרגול ומודן ביולי 2017 והוא עוסק בבחינת המרחב הישראלי מנקודת מבט פמיניסטית. הספר מכיל 14 מאמרים כתובים  שנכתבו על ידי חוקרות מובילות בישראל בתחומי התכנון והאדריכלות. מתוך מכלול זה נכתבו 4 מאמרים על ידי חוקרות המעבדה לתכנון סביבה וקהילה PECLAB. ד״ר שלי כהן כתבה מאמר שכותרתו: ״יוזמות אדריכלות חברתיות מנקודת מבט של האתיקה הפמיניסטית״. המאמר שהוא חלק ממחקר דוקטורט מתמקד באתיקה של דאגה (care) שבאמצעותה בחנה שלי שתי יוזמות תכנון שאדריכליות ומעצבת היו שותפות להתגבשותן ולתכנונן. ד״ר סיגל עדן אלמוגי כתבה מאמר על : ״הבית הפסיכוגיאוגרפי – מיגדרי ״. המאמר נשען על מחקר דוקטורט שעסק בניתוחי מקרה מעמיקים על דימוי המושג ׳בית׳ באמצעות מתודולוגיות איכותניות ופרשנות בין תחומית. ד״ר הנא חמדאן – סליבא כתבה מאמר על:

״ מרחבי שייכות: נשים פלסטיניות ביפו״ המבוסס על עבודת הדוקטורט שלה. במאמר היא מציגה את הטקטיקות המרחביות שבאמצעותן יוצרות נשים פלסטיניות יפואיות מרחבי שייכות בתוך וכנגד מרחבי הדיכוי המקיפים אותן. המחקר מתבסס על שיטת מחקר איכותנית ועל ראיונות עומק עם 60 נשים פלסטיניות המתגוררות ביפו. פרופ׳ טובי פנסטר וד״ר אפרת אייזנברג כתבו מאמר על : ״ יכולת אזרחית מגדרית בתהליכי התחדשות עירונית: מתחם מעונות ים בבת ים״ שבו הן בוחנות שלש שנים של עבודה עם קהילה על תכנון התחדשות עירונית והשפעת התהליך על נשים וגברים תושבי מעונות ים. המחקר הוא חלק ממחקר פוסט דוקטורט של ד״ר אייזנברג במעבדה לתכנון סביבה וקהילה.

ראיון עם פרופ׳ טובי פנסטר על פרויקט הכתובות בעיתון הנפוץ ביותר בפרנקפורט פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג

פרופ׳ טובי פנסטר התראיינה לעיתון פרנקפורטר אלגמיינה צייטונג על פרויקט הכתובות . בראיון היא פירטה את המסגרת התיאורתית והמתודולוגית היחודית שעל פיהן נערך הפרויקט וכן את תמצית הממצאים. הראיון פורסם בשפה הגרמנית.

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/israel-wie-stadtplanerin-fuer-verstaendigung-wirbt-15156974.html

כנס וסדנא בנושא גבולות: קונפליקט ו/או פוטנציאל – הנסיון של ניקוסיה |אוקטובר 2015

פרופסור טובי פנסטר הוזמנה להשתתף בכנס ובסדנא שנערכו בסוף אוקטובר 2015 ואורגנו על ידי האיגוד העולמי ללימודי סביבת האדםInternational Association of People Environment Studies (IAPS) והרשת של תרבות ומרחב Culture and Space Network. הכנס והסדנא התקיימו בעיר החצויה ניקוסיה בצידה הקפריסאי תורכי. נושא הכנס היה : גבולות: קונפליקט ו/או פוטנציאל – הנסיון של ניקוסיה. בכנס נשאו דברים חוקרים מבלפסט , ישראל, קפריסין, תורכיה ואלבניה. במהלך הכנס אורגנו סדנאות עבודה לסטודנטים שהשתתפו בו שייצגו דיסיפלינות שונות כמו אדריכלות, סוציולוגיה, גיאוגרפיה ואנתרופולוגיה והגיעו ממדינות כמו: איראן, ניגריה, ישראל, תורכיה, קפריסין, גרמניה. ארבעה תלמידי מחקר מהמעבדה לתכנון סביבה וקהילה PECLAB  הוזמנו להשתתף בכנס ובסדנאות: חמי שיף, מרב קדר, יארה סעדי ורוני שלזינגר.

הסדנאות עסקו ביחד עם המנחים בנושאי תכנון שונים של ערים חצויות כמו: תשתיות ונגישות בעיר מחולקת, נראטיבים אורבנים בניקוסיה התורכית והיוונית, חיי יומיום בעיר חצויה- קונפליקט או הזדמנות? ניקוסיה כאתר של קונפליקטים מרחביים ועוד. העבודה האינטנסיבית במסגרת הסדנאות איפשרה היכרות ופיתוח דפוסי חשיבה והצעות לפתרונות תכנון בין הצוותים השונים. העבודות הוצגו ביומו האחרון של הכנס.

סדנה בנושא Use-Re-Use  – Adaptive Modernism | 7.6.2014

הסדנה Use-Re-Use ,Adaptive Modernism נערכה ב-7.6.2014,  ביום הפתיחה של הביאנלה לאדריכלות  בונציה, 2014,. הסדנה נערכה  ביוזמת בית הספר לעיצוב של המסלול האקדמי המכללה למנהל ובעריכת הדיקנית כרמלה יעקובי וולק, והאדריכליות שלי כהן ורבקה שטרנברג. הסדנה נועדה לחשוב מחדש על עתידם וערכם של מבנים מודרניסטיים שנבנו בין שנות ה-50 ועד שנות ה-70 בערים שונות ברחבי העולם לאורך צירים מרכזיים ומעבר לגרעין העירוני ההיסטורי. חברות המעבדה טובי פנסטר ושלי כהן השתתפו במושב שעסק במעמדם של המשתמשים במבני ציבור ובשכונות מגורים מודרניסטיות. הסדנה  בחנה  האם שימוש מחודש ועיבוי המאגר המודרניסטי ההולך ומצטצמם, עשויים להציב אלטרנטיבה להפרדת השימושים המקובלת על השוק ועל הבניה היזמית, כלומר למגדלי מגורים או משרדים, למתחמי פינוי- בינוי, ולקניונים, והאם המורשת המודרניסטית מאפשרת גיוון מלמטה בצורות המגורים בשימוש ובאיכות היומיום של דיירים ועובדים.

ערב השקה לספר 'ערי המחר תכנון, צדק וקיימות היום' בעריכת טובי פסנטר ואורן שלמה | 1.5.14

ערב ההשקה התקיים ב 1/5/14 בשעה 18:00 במשרדי קרן היינריך בל, רח' הר סיני 1 , ת"א.

לתקציר הספר.

פרטים מלאים בהזמנה

ערב עיון לכבוד הוצאת הגיליון המיוחד של "הגר" | 17.11.13

ב 17/11/13 בשעה 17:00 יתקיים ערב עיון לכבוד הוצאת הגיליון המיוחד של הגר. הגיליון מוקדש לנושא שונות מגדרית בעולם גלובלי, ונערך ע"י פרופ' טובי פנסטר, מר חן משגב וד"ר אורנה בלומן.

המפגש יערך באוניברסיטת בן גוריון בנגב, בבניין 72 בחדר 301.

תוכנית המפגש

מושב בנושא "גיאוגרפיה וגילנות" במסגרת הכנס השנתי ה53 של האגודה הגיאוגרפית הישראלית | 9.12.12

במסגרת הכנס השנתי ה53 של האגודה הגיאוגרפית הישראלית, התקיים מושב בנושא "גיאוגרפיה וגילנות", בראשות פרופ' טובי פנסטר ובהשתתפותה, והשתתפות חן משגב מהמעבדה למחקיר תכנון סביבה וקהילה

הכנס נערך ב9/12/12, במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן-גוריון בנגב פרופ' טובי פנסטר הציגה את הנושא ‫"בית – כתובת, הגירה ופליטות: נשים מהגרות וילידות בנות 70+". חן משגב הציג את הנושא "בין ממסדיות לחתרנות: שני דפוסים של פוליטיקה ואקטיביזם מרחבי במרכז הגאה ‫בת"א"

מפגש לכבוד ספרה של פרופ' טובי פנסטר  – של מי העיר הזאת? תכנון, ידע וחיי היומיום | 3.4.12

בבית העם בשד' רוטשילד 69 ת"א, יום ג' 3.4.12

משתתפים: מר גיורא רוזן, ד"ר ארז צפדיה, פרופ' יוסי יונה, גב' תמר זנדברג, מר יגאל רמב"ם

ערב עיון לכבוד ספרה של טובי פנסטר של מי העיר הזאת? תכנון , ידע וחיי היומיום | 20.3.12

יום ג' 20.3.12 בשעה 17:30, אולם 496, בניין גילמן, אוניברסיטת ת"א

בהשתתפות: פרופ' איל זיסר, מר גיורא רוזן, פרופ' אורי רם, ד"ר ישי בלנק, ד"ר עצליה סער וד"ר תמר ברגר

סיור לבית בנמל – נמל תל-אביב | 29.11.12

בסיור נפגשנו עם סיביל גולדפינר מ"בית בנמל". סיביל סיפרה על הסיבות להקמת בית בנמל ועל הפעילות הייחודית שלהם. סיירנו במתחם וראינו איך הערכים שלו באים לידי ביטוי במרחב. בתום הסיור חן משגב הציג פרק במחקר שלו העוסק במרכז העירוני לקהילה הגאה בגן מאיר "בין ממסדיות לחתרנות: שני דפוסים של פוליטיקה מרחבית ואקטיביזם במרכז הגאה בתל -אביב".

התארגנות קהילתית בישראל – יום עיון| 11.1.12

למעורבות התושבים בניהול ופיתוח מרחב חייהם השלכות לא רק על המרחב הפיזי של השכונה ושל העיר אלא גם על התושבים עצמם ואופיה של החברה בה אנו חיים. יום העיון נועד ליצר ולפתח דיון בין פעילי שטח לאנשי אקדמיה במהלכו נבחנו מודלים, קיימים ואפשריים, של מעורבות והתארגנות קהילתית במרחב הציבורי הישראלי: וועדי שכונה, גרעינים עירוניים, עמותות קהילתיות, עמותות לפיתוח כלכלי מקומי, מנהלות קהילתיות. פעילי שטח וחוקרים הציגו את מאפייני המודלים תוך התייחסות לסוגיות הנוגעות לאפשרות ההשפעה על פיתוח עכשווי ותכנון עתידי של מרחבי חייהם.

ערב עיון במכון ון-ליר בירושלים ב-29.12.11 לכבוד ספרם החדש של חיים יעקובי וטובי פנסטר

פרופ' טובי פנסטר תשתתף כדוברת בפאנל מתכננות ומתכננים בדיון בגלריית זוכרות בנושא "לקראת שיבת פליטים פלסטינים" בתאריך 29.12.2011 בשעה 20:00

לקראת שיבת פליטים פלסטינים

עירוניות וצדק מרחבי המחאה החברתית בישראל ובארצות הברית |8.12.11

Bridging Gendered Diversity in a Globalizing World

8-10.7.2010

תוכניית המפגש המקדים

The IGU Commission on Gender and Geography, Sessions in the Main Conference

12-16.7.2010

תוכניית הכנס

כנס "ערי המחר" – קיימות, תכנון וצדק כיום | 10-12.6.2009

כנס "ערי המחר" הווה את השקתה הרשמית של פעילות המעבדה למחקרי תכנון סביבה וקהילה. כנס רב-תחומי זה התמקד בחשיפה וניתוח של ההתרחשויות והאירועים המרכזיים אשר משפיעים על הסביבה האורבאנית בעידן הגלובאלי בכלל ובישראל בפרט. הכנס אורגן כמפגש בין השחקנים השונים המשפיעים על עיצוב ותכנון ערי המחר: אקדמיה, ארגונים חוץ ממשלתיים, מוסדות תכנון, קרנות פילנתרופיות ויזמים. שני מרצים אורחים, פרופ' פיטר מרקוזה ופרופ' הת'ר קמבל, ושלושים מומחים מקומיים אירחו כ-150 משתתפים במשך יומיים של הרצאות, פנלים וסדנאות אשר נועדו לעורר דרכים חדשות לחשוב על האופן בו הערים בהן אנו חיים יכולות להפוך לצודקות ובנות קיימא.

תוכניית הכנס

דיווח בעיתון "הארץ" על הכנס